Reglarea termostatului de ambient: 5 sfaturi care te ajută să scazi consumul de gaz
Temperatura care scade gradat ne amintește că a venit toamna, iar sezonul rece nu este departe. Facturile la gaz din iarna precedentă ți-au destabilizat bugetul, iar acum te gândești cum să reduci consumul de combustibil.
Reglarea adecvată a unui termostat de ambient poate reduce consumul de combustibil cu cel puțin 10%, ajungând până la 50%. Dar aceste economii nu se fac doar prin simpla instalare. Utilizatorul trebuie să ajusteze constant temperatura pentru a atinge un nivel de temperatură confortabil, fără a risipi energie termică. Un studiu al Western Cooling Efficiency Center arată că utilizarea corectă a termostatelor moderne ar putea fi un factor important pentru a scădea consumul de combustibil, sub condiția ca aceste echipamente să fie gestionate corect.
În continuare îți arătăm cum poți să scazi sumele pe care le plătești la furnizorul de gaz sau energie electrică, doar reglând adecvat termostatul de ambient. Dacă nu ai încă un termostat de ambient, vei înțelege cât de important este în economia unei case!
De fapt, ce este un termostat de ambient?
Termostatul de ambient este un echipament format din două componente, una fixă care se montează la centrala termică, alta mobilă, amplasată într-o cameră pilot. Temperatura se reglează sau poate fi programată (în cazul unui termostat de ambient programabil) din piesa mobilă aflată în camera pilot, iar aceasta dictează modul de funcționare a centralei. Termostatul de ambient programabil este un element de confort, dar mai ales un mod de a gestiona consumul de combustibil.
Ne-am referit la începutul acestui articol la combustibil gazos, întrucât încălzirea pe gaz este majoritară în România. Dar termostatul de ambient poate fi utilizat cu o centrală electrică sau, pe timpul verii, alături de un aparat de aer condiționat.
5 sfaturi pentru instalarea și reglarea termostatului de ambient care te vor ajuta să reduci consumul la gaz
1. Alege un termostat de ambient programabil.
Îți recomandăm să instalezi un termostat de ambient programabil din motive de confort, uzabilitate și pentru a gestiona cât mai bine modul de funcționare al centralei. Acesta te va ajuta să reglezi temperaturi superioare în perioada în care te afli acasă, în intervalul orar sau săptămânal dorit. Nu are rost să lași centrala să funcționeze în gol cât ești plecat, vei consuma inutil combustibil gazos. De altfel, nu îți recomandăm să oprești și să pornești centrala zilnic când nu ești acasă și să tremuri de frig până se încălzește spațiul.
2. Instalează termostatul de ambient în locul potrivit.
Când instalezi termostatul de ambient trebuie să eviți “citirile fantomă”. Piesa mobilă a termostatului trebuie montată departe de fereastră sau ușă, de lumina directă a soarelui, de calorifere sau alte sisteme generatoare de căldură. În mod optim, echipamentul se va instala la nivelul la care apare fenomenul care provoacă curenții de aer cald să se ridice, cei de aer rece să coboare. În general se ia drept înălțime etalon 1,5 m, dar citiți cu atenție manualul furnizorului.
3. Programează cronotermostatul să funcționeze doar când ești acasă
În cazul în care ești o persoană activă care își petrece mare parte a zilei la serviciu, programează cronotermostatul să funcționeze doar seara și dimineața pentru câteva ore. Echipamentele moderne de încălzire vor fi ferite de îngheț chiar și într-un astfel de regim de funcționare. Vei avea confortul termic dorit în timpul petrecut acasă și scazi consumul de gaz sezonier cu câteva procente.
4. Scade temperatura termostatului cu 1 grad Celsius
Odată ce ai instalat un termostat de ambient, încearcă să reduci cu 1 grad Celsius față de temperatura ambientală din anul anterior. Corpul tău nu va simți sub nicio formă disconfort termic din cauza acelui grad. În schimb, întregul sezon vei consuma cu între 5-10% mai puțin combustibil.
5. Reglează temperatura la nivelul de confort termic
Există mulți utilizatori care reglează temperatura în locuințe cât să le fie cald și scad câteva grade Celsius când ating nivelul de disconfort fizic din cauza temperaturii prea mari. Un mod de a ajunge la confort termic fără a risipi combustibil este să reglezi centrala la o temperatură relaxantă (exemplu 18 grade Celsius) și să crești câte un grad până ajungi la nivelul de căldură dorit. Astfel, vei economisi combustibil suplimentar.
În mod evident, nu recomandăm să aerisiți camerele cu termostatul reglat la temperatură mare sau să deschideți geamurile când este prea cald.
În cazul în care încă nu ai instalat un termostat de ambient, încă mai ai timp. Noi îți livrăm termostate pe orice buget, dar doar modul în care tu reglezi echipamentul te ajută să economisești bani.
Va recomandam si:
Revizia la centrale termice pe gaz pare sa faca parte din acel rau necesar pentru ca iti impune legea. Nici pe departe, dimpotriva, actul normativ care reglementeaza verificarea centralelor termice nu doar ca va impune sa pastrati echipamentul de incalzire in conditii de siguranta, mai mult chiar, verificarea regulata a centralelor termice va ajuta sa salvati bani. In articolul acesta va spunem ce trebuie sa stiti despre aceste revizii la centrale termice.
Pentru a realiza montajul corect conform normelor ISCIR aveti nevoie de acest kit de montaj centrale termice.
Kit-ul de instalare centrala termica murala cuprinde :
- Regulator gaz cu filtru - Folosit pentru reglarea presiunii gazelor si stoparea intrarii impuritatilor in centrala termica
- Filtru Y 1/2 si Filtru Y 3/4 - Folosite la retinerea impuritatilor din apa si din agenul termic
- Filtru magnetic anticalcar : Folosit pentru protectia schimbatorului sanitar de caldura la depunerile de calcar
- 3 robineti de trecere cu holender 1/2 si 3 robineti trecere cu holender 3/4 : Folosite pentru sigilarea centralei de circuitele de alimentare cu apa , si agent termic precum si pentru a facilita inlocuirea usoara sau curatarea filtrelor de sub centrala.
Aceste accesorii NU sunt incluse in pretul centralei si se cumpara separat.
Foarte multe centrale termice pe gaz au avut probleme in functionare ce au fost cauzate de depunerile de magnetita si impuritati pe schimbatorul de caldura sau in grupul hidraulic al centralei.
Magnetita si impuritatile in instalatia de incalzire apar permanet iar prezenta lor poate duce la :
- depuneri pe schimbatorul de caldura . In acest caz schimbul termic nu se mai face corect , centrala consuma mult mai mult si datorita caldurii excesive schimbatorul de caldura se deterioreaza necesitand spalari chimice sau inlocuiri ce nu fac obiectul garantiei.
- blocarea pompei de circulatie si chiar defectarea ei. Impuritatile in pompa de circulatie nu fac obiectul garantiei.
Pentru a putea beneficia de centralele termice achizitionate pentru o perioada mai mare cu risc redus de defectare, se recomanda instalarea unui filtru magnetic Salus sau similar.
Acesta are rolul de a elimina impuritatile pe baza de fier cu o rata de succes de 100%, se monteaza pe returul instalatiei si protejeaza sistemul impotriva depunerilor de magnetita
Astfel se evita depunerile pe schimbatorul de caldura al centralei sau obturarea debitului de agent termic prin tevi, facand ca sistemul dumneavoastra sa functioneze in parametrii normali o perioada indelungata.
Centralele termice pe lemne sunt tot mai des utilizate in solutiile de incalzire ale imobilelor. Un pericol ce trebuie luat in calcul este supraincalzirea centralei pe lemne ca urmare a intreruperii curentului electic in timpul functionarii.
Penele de curent ce pot aparea atunci cand centralele termice pe lemne functioneaza pot genera supraincalzirea cazanului, oprirea tuturor sistemelor de siguranta si protectie la supraincalzire, ceea ce poate duce la deteriorarea centralei pe lemne sau mai rau la explozie si la punerea in pericol a vietii utilizatorului.
Pentru a evita acest pericol in functionarea centralei pe lemne trebuie sa instalati o sursa neintreruptibila de tensiune alimentata la o baterie auto. Aceasta sursa ofera autonomie centralei pe lemne/combustibil solid mentinand in functiune pompele de circulatie, automatizarea si sistemele de protectie la supraincalzire suficient timp ca focul in centrala termica sa se stinga si sa dispara pericolul de supraincalzire sau explozie.
RON 3.00 - 18600.00